Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Επιστροφή κλοπιμαίων στην Κίνα από τον οίκο Christie’s

Δυο χάλκινα αγαλματίδια του 19ου αιώνα γυρίζουν στην πατρίδα τους με τη βοήθεια Γαλλικής οικογένειας επιχειρηματιών
Επιστροφή κλοπιμαίων στην Κίνα από τον οίκο Christie’s
ΦΩτογραφία αρχείου από δημοπρασία του οίκου
 
Σε επίσημη τελετή στο Πεκίνο, μια από τις πλουσιότερες οικογένειες Γάλλων επιχειρηματιών επέστρεψε στην Κίνα δυο χάλκινα αγαλματίδια, τα οποία λεηλατήθηκαν τον 19ο αιώνα από το Θερινό Παλάτι του αυτοκράτορα, κατά τη διάρκεια επιδρομών Βρετανικών και Γαλλικών στρατευμάτων.

Ο επιχειρηματίας Francois-Henri Pinault, γενικός διευθυντής της εταιρίας πολυτελών αγαθών Kering, η οποία κατέχει και το μεγάλο δημοπρατικό οίκο Christie's, παραβρέθηκε στην τελετή στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, μαζί με ανώτερους Γάλλους και Κινέζους αξιωματούχους της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της υψηλόβαθμης Κινέζας πολιτικού Liu Yandong.

«Αυτή η δωρεά είναι ένα δείγμα της εκτίμησης της οικογένειας μας για την Κίνα, καθώς και του πάθους μας για τη διατήρηση της τέχνης και της πολιτισμικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Francois-Henri Pinault.

Για τους Κινέζους, η λεηλασία του παλατιού συμβολίζει την ταπείνωση που υπέστη η χώρα τους στα χέρια των Δυτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου Οπίου. Τα δυο χάλκινα κεφάλια ζώων που επιστράφηκαν ήταν ανάμεσα στα 12 αγαλματίδια που αναπαράγουν τον Κινέζικο ζωδιακό κύκλο και εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Pinault, του οποίου η εταιρία έχει σημαντικά μερίδια στην Κίνα, προσφέρθηκε να επιστρέψει τα δυο χάλκινα αγαλματίδια όταν συνόδεψε τον Γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής του Christie's International, Steven P. Murphy, βρέθηκε επίσης στο Πεκίνο για την παράδοση των κλοπιμαίων, τα οποία θα εκτεθούν σύντομα για το κοινό. «Ως ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο οίκος Christie's είναι ενθουσιασμένος που έχει παίξει έναν τόσο καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή των αγαλματιδίων», δήλωσε ο Murphy.

Ο οίκος Christie's είχε οργανώσει την επιστροφή των χάλκινων στο Πεκίνο, σε συνεργασία με την οικογένεια Pinault.

O Li Xiaojie, υφυπουργός Πολιτισμού και επικεφαλής της κρατικής διοίκησης της Κινέζικης πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε: «η δωρεά της οικογένειας Pinault είναι μια φιλική χειρονομία προς το λαό της Κίνας και δίνει μεγάλη υποστήριξη στη διατήρηση της εγχώριας πολιτισμικής κληρονομιάς».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου