Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΜΙKΗΣ: Η Μήδεια είναι η σημερινή Ελλάδα

«Η Μήδεια που θα δείτε είναι η σημερινή Ελλάδα. Προσέξτε τα τελευταία δέκα λεπτά. Δείτε τη φοβερή σκηνή με την κραυγή, που την ακολουθεί η σταύρωση. Η Μήδεια προσπαθεί να σταθεί όρθια. Πέφτει ξανά και ξανά. Ομως στο τέλος κάθεται πάνω στο σκάφος, την Αργώ, το σύμβολο των παθών της. Ορθώνει με περηφάνια το κορμί της. Γυρίζει αργά το πρόσωπό της και ατενίζει με δύναμη και αξιοπρέπεια εχθρούς και φίλους σαν να λέει: «Είμαι εδώ. Ακέραιη. Νικήτρια του χρόνου. Είμαι η Ελλάδα!»

Η Μήδεια είναι η σημερινή Ελλάδα


Με αυτά τα λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε το στίγμα της νέας ταινίας του Αστέρη Κούτουλα με τίτλο «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», η οποία είναι βασισμένη στη μουσική του και κάνει πρεμιέρα σήμερα στον κινηματογράφο «Τριανόν».
Και ως ακούραστος«έφιππος στο άλογο της αντίστασης», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και μίλησε έξω απ' τα δόντια για την Ελλάδα, τους Ελληνες, τους πολιτικούς, την τρόικα.

Ανεξαρτητοποίηση

Επικεντρώθηκε στην ανάγκη ανεξαρτητοποίησης της Ελλάδας από τους δανειστές της δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Πληρώνουμε εμείς τις σπουδές των παιδιών μας για να τα απορροφούν οι Γερμανοί. Οι φόροι που πληρώνουν σήμερα οι Ελληνες πολίτες δεν καταβάλλονταν ούτε στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς ούτε καν την εποχή της παντοκρατορίας των Ρωμαίων...».

Ο Μίκης Θεοδωράκης
Ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης περιέγραψε μια Ελλάδα απόλυτα εξαρτημένη που δεν διαθέτει πλέον τίποτα δικό της και εξέφρασε την άποψη πως μια δυνατή Ευρώπη θα ήταν ικανή να εμποδίσει πολλά από τα παγκόσμια δεινά: «Φανταστείτε μια Ευρώπη του πολιτισμού, της αφθονίας και της ειρήνης. Μια τέτοια Ευρώπη δεν θα άφηνε ποτέ τους Αμερικανούς να σκότωναν, χωρίς εμπόδιο, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία. Γιατί να το ξέρετε: ο μεγαλύτερος εχθρός των Αμερικανών είναι οι Ευρωπαίοι...». Για τη Χρυσή Αυγή ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε με τα πιο απαξιωτικά λόγια, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εισβολή της στο πολιτικό σύστημα της χώρας: «Η Χρυσή Αυγή είναι καρκίνωμα. Αν ήμουν βουλευτής δεν θα καθόμουν καθόλου στα ίδια έδρανα μαζί τους».
Η ταινία «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα ξεκίνησε από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό μύθο με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορογραφία του Ρενάτο Ζανέλα και την ερμηνεία της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης. Συμμετέχουν έξι σολίστες χορευτές, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Κουσουνή στον ρόλο της Μήδειας.
  • «Είμαι κομμένος»
    Ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε το παράπονό του για το «κόψιμό» του από το Φεστιβάλ Αθηνών λέγοντας: «Ολοι μιλάνε για τον κ. Λούκο. Δεν τον ξέρω τον κύριο... Μετά από 70 χρόνια είμαι κομμένος»
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
«E» 17/7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου