Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Καταδικάζει η UNESCO τις ζημιές στο φρούριο Κρακ των Ιπποτών

Καταδικάζει η UNESCO τις ζημιές στο φρούριο Κρακ των Ιπποτών

 Η UNESCO ανακοίνωσε ότι προκαλεί «έντονα συναισθήματα» η είδηση ότι προκλήθηκαν ζημιές στο φρούριο Κρακ των Ιπποτών, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηρίζοντας ότι οι καταστροφές αυτές δεν πρόκειται «παρά να εντείνουν το μίσος» στη Συρία.

Οι δύο οχυρώσεις που συναποτελούν το φρούριο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αποτελούν «εξαιρετικά υποδείγματα της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή, όπως αυτή αναπτύχθηκε κατά τις Σταυροφορίες ανάμεσα στον 11ο και στον 13ο αιώνα», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, σε ανακοίνωσή της.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που διεξήχθη στην Καμπότζη τον Ιούνιο, τα έξι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία εγγράφηκαν στον κατάλογο των μνημείων τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η Μπόκοβα κάλεσε εκ νέου σήμερα τους δράστες τέτοιων ενεργειών να σταματήσουν αμέσως τις καταστροφές.

«Το να καταστρέφεται η κληρονομιά του παρελθόντος, το κληροδότημα των μελλοντικών γενεών, δεν πρόκειται να κλιμακώσει το μίσος και την απελπισία και να εξασθενίσει ακόμα περισσότερα τα θεμέλια της συνοχής της συριακής κοινωνίας», εκτίμησε η ίδια.
 

Εννέα πολίτες «εκτελέστηκαν» στην επαρχία της Δαμασκού

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι εννέα Σύροι, ανάμεσά τους ένα παιδί, εκτελέστηκαν από δυνάμεις του καθεστώτος. «Εννιά πολίτες, ανάμεσά τους ένα παιδί, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος κοντά στην πόλη Κάρα, στην περιοχή Καλαμούν της επαρχίας της Δαμασκού, χθες (Δευτέρα) το απόγευμα», σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, που επικαλέστηκε ακτιβιστές. Τα εννέα θύματα «εκτελέστηκαν» σε σημείο ελέγχου του στρατού, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Εξάλλου στην επαρχία Χομς, στο κέντρο της χώρας, μέλη μιας φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής ομάδας –μιας από τις λεγόμενες Σαμπίχα– σκότωσαν επτά μέλη μιας επιτροπής «συμφιλίωσης» στο χωριό Χάτζαρ Αμπιάντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Οι διαπραγματευτές αυτοί ανήκαν στην Εθνική Επιτροπή Συμφιλίωσης, που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
- Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013,  http://www.newsbeast.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου