Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Biblionet: αναζητούνται χρήματα και τεχνογνωσία

3/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ενσωματώθηκε, και τυπικά πλέον, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και μαζί με τη μεταστέγασή του θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία της Biblionet. Το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί την ενέργεια αυτή «αναβάθμιση», ωστόσο ερωτήματα γεννιούνται για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία της εγκυρότερης βάσης δεδομένων στην Ελλάδα από ένα ίδρυμα διαλυμένο και -μέχρι σήμερα- αναποτελεσματικό.

Η Βiblionet, που λειτουργεί από το 1998, είναι ένα εργαλείο πολύτιμο για τους επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου, αλλά και για κάθε βιβλιόφιλο, καθώς περιλαμβάνει 180.000 τίτλους και πάνω από 100.000 δημιουργούς, νέες κυκλοφορίες, θεματικές αναζητήσεις, κριτικογραφία, στατιστικές για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή.


Από τη στιγμή που το ΕΚΕΒΙ έμεινε μετέωρο, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να ενημερώνουν τον κόμβο. Απλήρωτοι έδωσαν τους αγώνες τους. Από την άλλη, οι ενώσεις του χώρου του βιβλίου ήταν έτοιμες να αναλάβουν τα ηνία συνυπολογίζοντας και το οικονομικό όφελος από τη διαχείρισή του.

Μαθαίνουμε ότι τα πράγματα είναι σκούρα για τους εργαζόμενους στην Biblionet, αφού μόνο δύο θα συνεργαστούν με το ΕΙΠ, το οποίο όμως υπόσχεται πως θα εκπαιδεύσει επιπλέον στελέχη του στον κόμβο. Για τη λειτουργία του απαιτούνται 300.000 ευρώ ετησίως -σύμφωνα με την τέως διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη- ενώ πλέον αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης εκτός του δημόσιου προϋπολογισμού. Θα βρεθούν χρήματα και κατάλληλοι άνθρωποι με πείρα και τεχνογνωσία;

Στο παρά πέντε πάντως, έγινε μια κινητοποίηση, κυκλοφόρησε κείμενο με τίτλο «Να σώσουμε την Biblionet», που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους ανθρώπους του χώρου του βιβλίου. Ηδη συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 υπογραφές. Οπως επισημαίνεται: «Οταν όλες οι ελπίδες για την έξοδο από την ύφεση και την εξασφάλιση μιας στέρεης οικονομικής ανάπτυξης έχουν εναποτεθεί στους σύγχρονους τομείς τεχνολογικής αιχμής, η επαναλειτουργία μιας επιτυχημένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όπως είναι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αποτελεί άμεση, επιτακτική ανάγκη». Συνυπογράφουμε.

Παρή Σπίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου