Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η «Αντιγόνη» στο Παρίσι για την αυλαία της Ελληνικής Προεδρίας


Στις 12 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Unesco
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 17:38
UPD:17:38

Για μία μόνο βραδιά, στις 12 Ιουνίου, θα παιχτεί η «Αντιγόνη» στο Παρίσι, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Unesco. Η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Unesco σχεδιάζει να κλείσει το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας με την παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία πέρυσι το καλοκαίρι σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με τη Λυκόφως.

Η Κατερίνα Δασκαλάκη, πρέσβειρα της Ελλάδας στην Unesco, κάλεσε την παράσταση η οποία θα παρουσιαστεί πάνω στους ίδιους άξονες που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, με προσαρμογές που διατηρούν όμως τη βασική της δομή.


Είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό και συνάμα σημαντικό ότι ένα έργο όπως η «Αντιγόνη» παρουσιάζεται μέσα στην Unesco, έναν διεθνή οργανισμό, ένα διεθνές κέντρο επικοινωνίας αλλά και εργαστήριο ιδεών που σέβεται τις αξίες κάθε πολιτισμού που προσπαθεί γενικά να ενώσει τα κράτη.
Η «Αντιγόνη» θα παιχτεί στα ελληνικά με γαλλικούς υπέρτιτλους με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές: μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, πρωτότυπη μουσική της Monika, φωτισμούς του Scott Bolman (φωτιστή του Bob Wilson) και κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Συμμετέχουν η Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και οι Ορφέας Αυγουστίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής και Λυδία Φωτοπούλου.


Υπόθεση του έργου

Μετά τον αμοιβαίο θάνατο των δύο αδερφών Ετεοκλή και Πολυνείκη, στην εκστρατεία των Επτά επί Θήβας που προκάλεσε ο τελευταίος, την εξουσία αναλαμβάνει ο Κρέοντας. Δίνει εντολή να θαφτεί μόνο το σώμα του Ετεοκλή, ενώ αποφασίζει όχι απλώς να αφήσει άθαφτο το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, όπως όριζε το δίκαιο της εποχής για τους προδότες της πόλης, αλλά ορίζει και φρουρά να φυλάει το πτώμα μέχρι να το ξεσκίσουν τα σκυλιά και τα όρνια. Απειλεί ότι όποιος παραβεί την εντολή του, θα θανατωθεί με λιθοβολισμό.

Η Αντιγόνη, τραγική αδερφή των αλληλοσκοτωμένων αδερφών, είναι αποφασισμένη να θάψει το σώμα του αδερφού της, παρακούοντας τις εντολές του Βασιλιά. Ζητάει τη συνδρομή της αδερφής της Ισμήνης. Εκείνη προσπαθεί να την αποτρέψει συνειδητοποιώντας τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

Ένας από τους φύλακες ανακοινώνει στον Κρέοντα, ότι ο νεκρός βρέθηκε καλυμμένος με χώμα. Εκείνος οργισμένος διατάσσει να καθαριστεί ο νεκρός, και να συλληφθεί ο δράστης. Λίγο αργότερα, η Αντιγόνη επιχειρεί για δεύτερη φορά να θάψει τον αδερφό της, και τότε ο φύλακας, τη συλλαμβάνει επʼ αυτοφώρω. Ο Κρέοντας αποφασίζει την καταδίκη της. Να κλειστεί μέσα σε τάφο πέτρινο. Ο γιος του, Αίμονας, και μέλλων σύζυγος της Αντιγόνης, μάταια προσπαθεί να τον μεταπείσει. Ο Τειρεσίας προσπαθεί κι εκείνος να βγάλει τον Κρέοντα από την πλάνη του. Του λέει ότι θα πληρώσει με αίμα δικό του. Ο Κρέοντας αλλάζει άποψη. Τρέχει να ελευθερώσει την Αντιγόνη, αλλά δεν προλαβαίνει. Ο Αίμονας έχει ακολουθήσει τη μνηστή του στον τάφο, και έχει δώσει τέλος στην ζωή του.

Σε αυτή τη διπλή συμφορά, έρχεται και η τρίτη. Όταν η Ευρυδίκη μαθαίνει για τον χαμό του παιδιού της και της Αντιγόνης, αποσύρεται και αυτοκτονεί. Ο Κρέοντας, κρατώντας, στα χέρια του τα πτώματα της γυναίκας του και του παιδιού του, μετανιώνει για τις πράξεις του, όμως είναι πια αργά. naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου