Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ετοιμος το φθινόπωρο ο σκελετός Λυρικής και Βιβλιοθήκης

25/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τα έργα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προχωρούν

Και μετά έχει σειρά η διαμόρφωση του φυτεμένου δώματος, που θα καλύπτει το σύνολο των κτιρίων. Θα υποδεχθεί τα περισσότερα από τις 320 χιλιάδες φυτά συνολικά, που χρειάζονται γι’ αυτό, αλλά και για το πάρκο των 170 στρεμμάτων

Της Χαράς Τζαναβάρα

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣΟι υπεύθυνοι του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσαν χθες τα νέα στοιχεία για την κατασκευή του πολιτιστικού συγκροτήματος και τού πάρκου, που χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου. Δέχτηκαν τους δημοσιογράφους στο προσωρινό Κέντρο επισκεπτών, τον καλαίσθητο πολυχώρο, που έχει στηθεί σε ένα μικρό τμήμα της Εσπλανάδας, σχεδόν απέναντι από το τεράστιο εργοτάξιο και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με τους μελλοντικούς επισκέπτες των χώρων.


Ενα πάρκο περίπου 170 στρεμμάτων με 1.200 ψηλά δέντρα θα είναι η πρώτη «γεύση» από το νέο πολιτιστικό κέντρο στο Δέλτα Φαλήρου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 και έξι μήνες αργότερα θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Στο εργοτάξιο, στον χώρο του παλιού ιππόδρομου, εργάζονται σήμερα 1.100 άτομα, που με την πρόοδο των έργων θα φθάσουν τους 1.500. Η φύτευση του πάρκου θα υλοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Από το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση του τσιμεντένιου σκελετού του συγκροτήματος της Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης, θα ακολουθήσει η διαμόρφωση του φυτεμένου δώματος, ένα είδος καμουφλάζ, που θα καλύπτει το σύνολο των κτιρίων και θα έχει επιφάνεια περίπου επτά στρέμματα. Θα συμπληρώνει τον τεχνητό λόφο με την πανοραμική θέα από το Σαρωνικό ώς την Ακρόπολη και θα υποδεχθεί τον κύριο όγκο των 320.000 φυτών, τα οποία, όπως και τα δέντρα, επιλέχθηκαν με γνώμονα τη χλωρίδα της Αττικής.

Ο τσιμεντένιος σκελετός του πολιτιστικού συγκροτήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων. Ηδη κατασκευάζονται τα 640 κομμάτια του μελλοντικού πολυχώρου, ο οποίος θα είναι το μόνο κομμάτι του κτιριακού όγκου που θα βρίσκεται πάνω από τον φυτεμένο τεχνητό λόφο.

«Είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι της κατασκευής», μας εξηγεί ο Θ. Μαραβέλιας, τεχνικός διευθυντής του έργου. Πρόκειται να αξιοποιηθεί πρώτη φορά σε κτιριακή κατασκευή ένα υλικό που χρησιμοποιείται στα κοίλα των πλοίων. Η συναρμολόγηση των κομματιών θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο στην οριστική θέση του στεγάστρου, στην κορυφή του τεχνητού λόφου. Στη συνέχεια θα προστεθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, με συνολική επιφάνεια 10.000 τετραγωνικών, που θα εξασφαλίσουν 1,6 μεγαβατώρες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλύπτουν τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος. «Θα χρειαζόμαστε τη βοήθεια της ΔΕΗ όταν λειτουργεί η Λυρική Σκηνή», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Το συγκρότημα θα είναι αυτόνομο και στον τομέα της άρδευσης του πάρκου. Το πότισμα θα εξασφαλίζεται από το νερό γεωτρήσεων που έχουν γίνει μέσα στον χώρο, ενώ έχει εγκατασταθεί σύστημα αφαλάτωσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί υφαλμύρωση. Επιπλέον έχει προβλεφθεί η αποθήκευση του βρόχινου νερού. Ο αρχιτέκτονας του συγκροτήματος, ο πολυβραβευμένος Ρέντζο Πιάνο, έχει προβλέψει να φέρει τη θάλασσα ώς την είσοδο των κτιρίων και σχεδίασε ένα κανάλι που θα κατασκευαστεί τελευταίο, καθώς σήμερα καλύπτει τις ανάγκες του εργοταξίου.

Απέναντι από το προσωρινό κέντρο επισκεπτών, τα εργοτάξια βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Το συγκρότημα προς την πλευρά του Σαρωνικού, που θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, βρίσκεται στον έκτο και τελευταίο όροφο. Η μελλοντική Αγορά σήμερα καλύπτεται από μεγάλα μηχανήματα για τις κατασκευές. Στη βόρεια πλευρά της, όμως, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Πύργου της Βιβλιοθήκης, μια ακόμη έμπνευση του Ιταλού αρχιτέκτονα που εμπνέεται από την αρχαιότητα.

Λίγο βορειότερα, στην κεντρική είσοδο προς την πλευρά της λεωφόρου Συγγρού, έχει ήδη κατασκευαστεί το μόνιμο Κέντρο Επισκεπτών, όπου θα φιλοξενείται σε μόνιμη έκθεση ένα μικρό μέρος από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές που προηγήθηκαν και έδωσαν πολύτιμα στοιχεία για το πρώτο λιμάνι της Αθήνας, που ήταν στο Φάληρο.

……………………………………………………

Η Λυρική έπιασε ήδη δουλειά

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝΤο «ταξίδι» προς τον νέο πολιτιστικό πόλο έχει ήδη ξεκινήσει. Τη σκυτάλη έχει πάρει η διοίκηση και το προσωπικό της Λυρικής Σκηνής που, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» οργάνωσαν την «Οπερα της βαλίτσας» και στήνουν υψηλού επιπέδου δωρεάν παραστάσεις σε διάφορους δήμους του λεκανοπεδίου, ώστε να γνωρίσουν οι πολίτες. Είναι πρώτο βήμα, που έχει και συνέχεια.

Για παράδειγμα, στις αρχές Μαρτίου η θρυλική όπερα του Μότσαρτ «Ντον Τζιοβάνι» παρουσιάστηκε στο Περιστέρι και τώρα είναι η σειρά του ιδρύματος να υποδεχτεί τους δημότες της εργατούπολης στην έδρα του, στο προσωρινό Κέντρο επισκεπτών στο Φάληρο. Ως τις αρχές Ιουλίου θα δοθούν παραστάσεις στους δήμους Νίκαιας, Σαρωνικού, Σπάτων, Πειραιά, Μάνδρας, Μεγάρων, Αμαρουσίου και Πεντέλης.

Αυτές είναι οι οργανωμένες εκδηλώσεις. Αλλά το Κέντρο είναι ανοιχτό και για μεμονωμένους επισκέπτες. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για παιδιά αλλά και ενήλικους, ενώ έχουν προετοιμαστεί πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους επόμενους μήνες. Τα προγράμματα χωρίζονται σε πέντε θεματικές ενότητες ώστε να καλύψουν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των επισκεπτών.

Το προσωρινό Κέντρο είναι έργο των φοιτητών της αρχιτεκτονικής Σπύρου Γιωτάκη και Αγι-Παναγιώτη Μουρελάτου, που επιλέχτηκαν έπειτα από διαγωνισμό από τον Ρέντζο Πιάνο. Στους έξι πρώτους μήνες λειτουργίας του υποδέχθηκε πάνω από 14.000 επισκέπτες, από τους οποίους οι 2.700 είναι μαθητές.

*INFO: Το Κέντρο λειτουργεί έξι ημέρες την εβδομάδα, εκτός από Δευτέρα, και τις Κυριακές οργανώνονται επισκέψεις με πούλμαν μέσα στο εργοτάξιο. Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.snfcc.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου