Στέφανος Νόλλας
Είναι η ψυχή ενός αξιοθαύμαστου προγράμματος που
λέγεται «Αγονη Γραμμή Γόνιμη». Για όγδοη χρονιά, εκτός τουριστικής
περιόδου, δέκα νησιά δέχονται πλήθος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών
εκδηλώσεων, όχι συμβατικών, αλλά ευφάνταστων. Και μόνο με τη βοήθεια
χορηγών.
Της Παρής ΣπίνουΤο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα για τα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, η «Αγονη Γραμμή Γόνιμη», οργανώνεται για όγδοη χρονιά με πλούσιες και ενδιαφέρουσες δράσεις, που κινητοποιούν τους ακρίτες νησιώτες μας. Φέτος το πρόγραμμα απλώνεται, εκτός τουριστικής περιόδου, σε δέκα νησιά -Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκούς, Πάτμο, Λειψούς, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Γαύδο- και κορυφώνεται με συναυλίες από τις εξωστρεφείς ορχήστρες μας, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα.
Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στο kung-fu από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Διβάνη, να πάρουν μέρος σε μουσικά εργαστήρια πιάνου και κιθάρας με καθηγητές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, να διδαχτούν ψηφιδωτό από την Ειρήνη Συριανού, να παρακολουθήσουν σεμινάρια φλαμένκο από το Studio Flamenco Pellizco και μαθήματα χιπ χοπ από τον αφρικανικής καταγωγής Mc Yinka. Mέχρι και ένα Κινητό Πλανητάριο επιστρατεύεται…
Aψηφώντας τις δυσκολίες, όπως η πίεση χρόνου, η μεταφορά υλικών, η κακοκαιρία και οι αποκλεισμοί στα λιμάνια, όσοι συμμετέχουν πιστεύουν στην ανιδιοτελή προσφορά και στην ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό και τη γνώση για όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής. «Θεωρούμε ότι ενώ η τεχνολογία διευκολύνει την επικοινωνία, στην πραγματικότητα απομακρυνόμαστε ο ένας απ’ τον άλλον, γιατί γνωρίζουμε αλλήλους μόνο επιφανειακά και αποσπασματικά. Αυτό είναι κάτι που προσπαθεί η “Αγονη Γραμμή Γόνιμη” να αναστρέψει», τονίζει ο Στέφανος Νόλλας, δημιουργός και γενικός συντονιστής του προγράμματος.
• Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ποιους από τους στόχους σας έχετε επιτύχει;
«Οραματιζόμαστε να υπάρχουν κι άλλα προγράμματα σαν το δικό μας, ώστε κανένας άνθρωπος -πόσο μάλλον ολόκληρες κοινότητες- να μην αισθάνεται ότι δεν έχει ευκαιρίες να συναντηθεί με πράγματα που θα ήθελε να γνωρίσει. Οταν οι κάτοικοι των νησιών μας δεν αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την πολιτεία, τα ίδια τα γεωγραφικά όρια επαναπροσδιορίζονται. Δηλαδή, παύει κανείς να θεωρεί τον εαυτό του αποκομμένο επειδή ζει μακριά. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος».
• Περιμένατε τέτοια ανταπόκριση από σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας στην «Αγονη Γραμμή Γόνιμη»;
«Η προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στον πολιτισμό και της συνέργειας με την εκπαίδευση αποτέλεσε κοινή αφετηρία για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, που μας έδειξαν εμπιστοσύνη. Η ΚΟΑ, ιδιαίτερα, συνετέλεσε στην επίτευξη ενός αποτελέσματος που θα διέφερε ποιοτικά σε σημαντικό βαθμό αν δεν συμμετείχε. Παράλληλα, δημιούργησε μια μοναδική πολυμερή αλληλεπίδραση, η οποία προωθεί κοινούς στόχους».
• Ολα αυτά τα χρόνια τι δώσατε και τι προσλάβατε από την επαφή σας με τους ανθρώπους των νησιών της άγονης γραμμής;
«Στον τίτλο του προγράμματος ουσιαστικά εμπεριέχονται το όραμα και η προσφορά του. Μια γραμμή που χαρακτηρίζεται άγονη, διότι δεν παρουσιάζει κίνηση και κατ’ επέκταση ενδιαφέρον, να γίνει γόνιμη. Με τις δράσεις μας σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καλλιεργούμε αγάπη και σεβασμό απέναντι στην τέχνη και τον πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να κάνουμε την πολιτιστική ζωή όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα πιο ζωντανή και ελκυστική. Τα “ευχαριστώ” , η ανταπόκριση, ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα που μας σκορπίζουν τα παιδιά αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για την αειφορία του».
• Εννοιες και πράξεις, όπως η επικοινωνία, η αλληλεγγύη, είναι πιο κρίσιμες σήμερα από ποτέ. Με αυτό το πνεύμα προχωράει το πρόγραμμα;
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε κάποιους όρους ώστε να μην τους ευτελίζουμε. Είναι κενοί νοήματος αν δεν προσδιορίσουμε ότι αναφέρονται σε ποιότητες ανθρώπινων σχέσεων. Υπό αυτή την έννοια, το πνεύμα του προγράμματος εν μέρει έχει να κάνει με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης που υπηρετούν τη γνώση. Και ξέρετε, μέσα από το πρόγραμμα μαθαίνουν πολλά και οι δύο πλευρές, η μια για τη ζωή της άλλης. Ακριβώς γι’ αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που καλλιεργεί τη συνάντηση και τη διάδραση διαφορετικών αλλά κοντινών κόσμων. Τι πιο όμορφο από αυτό, δεν νομίζετε;».
• Πώς μπορεί να «τρέξει» ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς κρατική υποστήριξη; Θεωρείτε ότι μετά από τόσα χρόνια η πολιτεία θα έπρεπε να αγκαλιάσει την προσπάθειά σας;
«Και φέτος στηριζόμαστε στην ιδιωτική χορηγία, κυρίως στην Blue Star Ferries και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πιστεύουμε πως, όσο είναι δυνατόν, πρέπει να κάνουμε πράγματα μόνοι μας. Εννοώ, χωρίς να τρέχουμε στο κρατικό ταμείο “δώσε κι εμένα μπάρμπα”. Ξέρετε, μια ιδέα είναι πως για να κάνεις κάτι, να βοηθήσεις τον άλλον, χρειάζονται πολλά χρήματα. Κοιτάξτε την ξεφτίλα με τις ΜΚΟ και τη λάσπη που φάγανε. Αγάπη χρειάζεται να δώσεις και ανιδιοτέλεια. Χάρισε στον άλλο μια κουβέντα, ένα σακάκι, ένα χαμόγελο, μια μέρα απ’ τη ζωή σου κι ας μην πάρεις τίποτε σε αντάλλαγμα. Πριν καλά καλά το καταλάβεις έχει πλουτίσει η ζωή σου».
p.spinou@efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου