Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 23:07 Κυριακή 6 Απριλίου 2014
ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ
Σε απόσταση 12 χλμ από τα
Ελληνοτουρκικά σύνορα, στην επαρχία της Ανδριανούπολης του μισού
εκατομμυρίου κατοίκων και 10 μόλις λεπτά από το άλλο μεγαλό αξιοθέατο -
τέμενος Σιλιμιγιέ της πάλαι ποτέ Βυζαντινής πόλης, βρίσκεται το μοναδικό
μουσείο Υγείας των Βαλκανίων ίσως και ολόκληρης της Μεσογείου.
Στις εγκαταστάσεις του σημερινού "Μουσείου της Υγείας" - πρώην
σανατόριο - που είναι επισκέψιμες στο κοινό με το αντίτιμο των 5Ε
συγκαταλέγονται ένα θεραπευτήριο (Νταρισουφά), η ιατρική σχολή, το
τζαμί, και το πτωχοκομείο. Είναι γνωστό ότι το πρώην θεραπευτήριο
διέθετε και άλλους χώρους (χαμάμ, σχολείο, ωδείο, νερόμυλος) τα οποία
δεν σώζονται.
Ιδρυτής του Κιουλιγιέ (Νοσοκομείου) στην αρχική του μορφή υπήρξε ο Σουλτάνος Μπεγιαζίτ και αρχιτέκτονας αυτού του θαυμαστού έργου ο Χαϊρεττίν, ο οποίος το ολόκληρωσε μεταξύ 1484 και 1488 σε διάστημα μόλις 4 ετών, που δείχνει πόσο άρτια τεχνική κατάρτιση και οικονομική ευρωστία είχαν οι Οθωμανοί τον καιρό εκείνο.
Το μουσείο Υγείας της Ανδριανούπολης για να το επισκεφτεί κάποιος πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον ενα δίωρο ωστέ να ξεναγηθεί μόνος του στις περίπου 40 αίθουσες. Μπορεί ακόμη να παρακολουθήσει και οπτικοσκουστικό υλικό και στην ελληνική -μια σύντομη περίληψη με την ιστορία και τα εκθέματα του μουσείου. Οι επιγραφές σε κάθε θάλαμο είναι στην Τουρκική και Αγγλική γλώσσα. Ένα απο τα σημαντικότερα στοιχεία του μουσείου αυτού είναι οπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες οι κούκλες στον αριθμό πάνω απο 50! Ένα δεύτερο στοιχείο που κάνει ιδιαίτερο το Μουσείο της Υγείας είναι η μουσική υπόκρουση. Μακάμια απο βυζαντινούς αλλά και αραβικούς ήχους που ελκύουν την αισθηση της ακοής του περιηγητή ακούγονται σε όλες τις αίθουσες. Ο επισκέπτης εκτός απο τα παραπάνω είναι σε θέση να αξιοποιήσει και την αίσθηση της όσφρησης, αφού οι γείτονες φαίνεται να έχουν αξιοποιήσει πλήρως το φένκ σούι και την διαδραστικότητα που έχει αυτό, καθώς συχνά πυκνά ευωδιές από αρωματικά έλαια αναβλύζουν και κάνουν πιο ρεαλιστική την παραμονή του.
Η Θεραπεία της Μουσικής
Στην πόλη αυτή που βρέχεται απο 3 ποταμούς, ήταν ευρέως διαδεδομένο στο χώρο της εναλλακτικής ιατρικής πόσο θεραπευτικά λειτουργεί για τον ασθενή εκτός απο τις ωραίες μυρωδιές, ο ήχος του τρεχούμενου νερού αλλά και της μουσικής. Μια απο τις ιδιότητες του θεραπευτηρίου ήταν η μουσική θεραπεία. Οι συναυλίες που έδινε η μουσική ομάδα των δέκα ατόμων τρείς φορές την εβδομάδα, μπορούσαν να ακουστούν άνετα από κάθε σημείο του κτιρίου χωρίς να προκαλούν την παραμικρή αντήχηση.
Στην θεραπεία των ασθενών χρησιμοποιούσαν εκτός τον ήχο του νερού (ένας λόγος που η Ανδριανούπολη έχει και αρκετά Χαμάμ) και τη μουσική. Ο ήχος του τρεχούμενου νερού που αναβλύζει απο το συντριβάνι αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας και βοηθά τους ασθενείς να εφησυχάσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία ήταν δωρεάν και επίσης δωρεάν τα φάρμακα που μοιραζόταν στους ασθενείς της πόλης.
Οι ήχοι της Μουσικής
Η σχέση της μουσικής με τις ασθένειες παρουσιάζεται στο έργο του "Ταντίλ-Ούλ Εμζιτζέ" του Σουουρί Χασάν Εφέντι Οθωμανού γιατρού και ποιητή:
Ήχος Ράστ (πλάγιος δ') - θεραπεύει παράλυση και εκλαμψία
Ήχος Χιτζάζ (πλάγιος β') - έχει διεγερτικές ιδιότητες και θεραπεύει ουρολοιμώξεις.
Ήχος Ουσάκ (ήχος ά) - θεραπεύει την καρδιά, το συκώτι, το στομάχι, την ελονοσία.
Ήχος Ιράκ- θεραπεύει την θερμή ιδιοσυγκρασία.
Ήχος Ισπαχάν - βοηθά στην μνήμη, δημιουργεί πνευματική εγρήγορση, βοηθά στην οξύνοια.
Ήχος Ζιρεβγκέντ - βοηθά στους πόνους της πλάτης και των αρθρώσεων.
Ήχος Ρεχαβί - θεραπεύει τον πονοκέφαλο.
Ήχος Μπιουρζούκ- θεραπεύει τις εκπύρετες ασθένειες
Ήχος Νεβά- θεραπεύει τις γυναικολογικές ασθένειες.
Ήχος Ζενγκουαλέ - θεραπεύει τις καρδιακές παθήσεις.
Ήχος Μπουσελίκ (νότα σι) -θεραπεύει τους πόνους της πλάτης.
Το Μουσείο Υγείας σήμερα
Οπως διαβάζουμε στον οδηγό του Μουσείου SAĞLIK MÜZESİ το Πανεπιστήμιο της Θράκης (Ανδριανούπολης) καθώς διαθέτει τμήμα εκπαίδευσης της Υγείας αρχικά ανέλαβε την αξιοποίηση και προβολή του παραπάνω μουσείου από το 1997. Στη συνέχεια όμως το μουσείο έλαβε διάφορες ενισχύσεις και χορηγίες από διαφορους φορείς με αποτέλεσμα να βελτιωθεί και το 2004 να του απονεμηθεί το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων ανάμεσα σε 60 μουσεία 48 χωρών. Στη συνέχεια όμως ελάβε και άλλες σημαντικές διακρίσεις (2005 2ο βραβείο απο την Ευρωπαϊκή Ενωση Πολιτισμικής κληρονομιάς στο Dubrovnik-CRO και το 2007 1ο βραβείο με την καλύτερη παρουσίαση στην Koln-GER).
Επικοινωνία : Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi- Yeniimaret - Edirne - Turkey τηλεφ. επικοινωνίας (0090) 2842240922 e-mail: kulliye@trakya.edu.tr
Πηγή: http://pierregiatzo.blogspot.gr/
Πηγή: http://www.3dmekanlar.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου