Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Στον Λεβιάθαν τα κατάλοιπα της Ατλαντίδας;

Ρώσοι ερευνητές εντόπισαν αναφορές σε κατάλοιπα της χαμένης Ατλαντίδας νότια της Κύπρου και δυτικά των ακτών του Ισραήλ και του Λιβάνου.
Την έρευνα στηρίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  από Archaeology Newsroom - Τρίτη, 1 Απριλίου 2014
Στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ τοποθετούν σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τη χαμένη Ατλαντίδα Ρώσοι ερευνητές. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών με επικεφαλής τον καθηγητή Σεργκέι Σεμένοφ, εντόπισαν αναφορές σε κατάλοιπα της χαμένης ηπείρου νότια της Κύπρου και δυτικά των ακτών του Ισραήλ και του Λιβάνου, κατά τη διάρκεια εργασιών βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης.
Οι αναφορές έβρισκαν παράλληλα σε πρόσφατα ευρήματα γεωφυσικών ερευνών στην περιοχή, στο πλαίσιο του προγράμματος που οδήγησε στον εντοπισμό, στην ίδια περιοχή, του κοιτάσματος φυσικού αερίου το οποίο λόγω του μεγέθους του έχει γίνει γνωστό ως Λεβιάθαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο χώρο με μη επεμβατικές μεθόδους (γεωφυσική έρευνα), που πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσική Ακαδημία σε συνεργασία με το Πολωνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνολογίας, δείγματα ανθρώπινης παρουσίας εντοπίζονται στα σημεία εκείνα που έχει βρεθεί φυσικό αέριο.
Η ανακοίνωση των ευρημάτων χαιρετίστηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος εκδήλωσε την επιθυμία να στηρίξει το πρόγραμμα ερευνών και έμπρακτα, συμμετέχοντας ο ίδιος στις έρευνες ως δύτης. Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Πούτιν έχει στο παρελθόν πάρει μέρος σε υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα με λαμπρά αποτελέσματα. Καθώς η υποθαλάσσια περιοχή έρευνας αγγίζει την υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου, τη στήριξή του στο πρόγραμμα εξέφρασε και ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς.
Το μοναδικό εμπόδιο στη ρωσική προσπάθεια δείχνει να προέρχεται από το Ισραήλ. Κρατικοί παράγοντες φέρονται να εμποδίζουν την έναρξη των ερευνών σε τμήματα που ήδη έχουν εκχωρηθεί για εκμετάλλευση σε ισραηλινές εταιρείες. Ταυτόχρονα, η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ σε σύμπραξη και με θρησκευτικές αρχές της χώρας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, καθώς η ίδια περιοχή συνδέεται παραδοσιακά με τον τόπο όπου χάθηκε το κοράκι, το πρώτο πτηνό το οποίο είχε στείλει ο Νώε για να βρει στεριά μετά τον κατακλυσμό. Σύμφωνα όμως με δήλωση των Ρώσων αρχαιολόγων, υπάρχει ελπίδα για την υπέρβαση των εμποδίων και την έναρξη, άμεσα, των υποβρύχιων ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου