Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ξεχωριστοί τόποι στην αγκαλιά της «Εντοπίας»


  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ http://www.kathimerini.gr/culture
Είναι ένας όρος που συνελήφθη από το ανήσυχο πνεύμα του Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Η «εντοπία», έλεγε ο στοχαστής - πολεοδόμος το 1968, περιγράφει ένα μέρος που ικανοποιεί τόσο τον ονειροπόλο όσο και τον επιστήμονα, ένα μέρος όπου το όραμα του καλλιτέχνη και του κτίστη γίνονται ένα.
«Εντοπία» βάφτισε τη νέα της πρωτοβουλία η Εuropa Nostra, η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων για την Προστασία της Ιστορικής Κληρονομιάς και της Φύσης. Εστιάζει σε ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό κάτω των 15.000 κατοίκων. Σε τόπους που υπερηφανεύονται για την ξεχωριστή ιστορική τους φυσιογνωμία, την ιδιαίτερη σχέση με τη φύση που τις περιβάλλει, τον αρχιτεκτονικό τους πλούτο, τη σύνδεσή τους με την παράδοση.

Σύμφωνα με την Europa Nostra και τον δραστήριο εταίρο της στη χώρα μας, την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος, είναι τα συστατικά που αφενός κινδυνεύουν περισσότερο να χαθούν στην εποχή της κρίσης αλλά, από την άλλη, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συνθέσουν ένα άριστο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης.
Στη Χίο
Η έναρξη του προγράμματος ανακοινώθηκε σε συνέδριο που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Χίο, παρουσία Ελλήνων και ξένων ειδικών και εκπροσώπων από διάφορες πόλεις που έχουν αυτές τις προδιαγραφές. Και ίσως το πιο καίριο συμπέρασμα από τις εντατικές συζητήσεις (με επιτόπου επισκέψεις σε σπουδαία μνημεία όπως η Νέα Μονή, τα μαστιχοχώρια και τα αρχοντικά του χιώτικου Κάμπου) είναι πως το όλο εγχείρημα στηρίζεται πρωτίστως στην καλλιέργεια της αυτοσυνείδησης των κατοίκων.
Μόνοι τους πρέπει να βρουν ποια είναι τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ποιες είναι οι αξίες που δομούν την προσωπικότητα του τόπου τους, να εντοπίσουν πού εδράζεται η υπερηφάνειά τους για τη φύση και το δομημένο περιβάλλον. Κοντολογίς, τι είναι αυτό που έμεινε αλώβητο στην κιβωτό του χρόνου, μακριά από την ισοπεδωτική δύναμη της «προόδου». Για την έναρξη της «Εντοπίας» παρουσιάστηκαν αρκετοί φάκελοι με υποψήφιες περιοχές. Από την Ελλάδα είναι η Χίος, η Σίκινος, η Σκόπελος και η Σκύρος, που πληρούν το σύνολο των πολιτιστικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων.
Εδώ, αξίζει να διευκρινίσουμε ότι ο νέος θεσμός δεν μοιάζει με τα βραβεία της Europa Nostra.
Το πλέον σημαντικό, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης και «ψυχή» της ελληνικής εταιρείας, Κώστας Καρράς, είναι πως στην «Εντοπία» μεγαλύτερη σημασία έχει η διαδικασία: η ευαισθητοποίηση των κατοίκων, η συγκρότηση μιας κοινότητας ενεργών πολιτών, η δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι συμπράξεις μεταξύ φορέων, η διαρκής προσπάθεια και αξιολόγηση.
Για να προχωρήσει η υποψηφιότητα μιας περιοχής, πρέπει πρώτα να γίνει μια έγγραφη αίτηση των τοπικών Αρχών στην Europa Nostra, μέσω του τοπικού της εταίρου, για το πρόγραμμα. Εν συνεχεία θα αξιολογηθούν τα προαναφερθέντα κριτήρια και ύστερα θα γίνει μια δέσμη κοινά συμφωνημένων δράσεων για την ενίσχυση της φυσιογνωμίας του τόπου αυτού.
Χρηματοδότηση
Και το φλέγον θέμα της χρηματοδότησης; Το πρόγραμμα θα αυτοχρηματοδοτείται μέσω συνδρομών από τις μικρής κλίμακας πόλεις και χωριά που θα συμμετέχουν σε αυτό, τους τοπικούς-περιφερειακούς οργανισμούς τουριστικής ανάπτυξης, τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τοπικές επιχειρήσεις. Συνεπώς πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τους συμμετέχοντες είναι ότι θα έχουν τις συμβουλές φορέων με μεγάλη εμπειρία σε πολλά θέματα και θα αποτελούν μέλη ενός δικτύου όπου θα γίνεται συνεχής ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου