Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

«Βαλίτσες» με κυκλαδικά στα Αμερικανάκια

03/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι «Μουσειοσκευές» του Κυκλαδικής Τέχνης περνούν τον Ατλαντικό 
Αφού έχουν παίξει μαζί τους 350 χιλιάδες μαθητές ελληνικών σχολείων, μαθαίνοντας και δημιουργώντας, τώρα, χάρη σε χορηγούς, θα ταξιδέψουν σε σχολεία των ΗΠΑ, αλλά και θα γίνουν μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Metropolitan της Ν. Υόρκης

Της Βασιλικής Τζεβελέκου


Σε σχολεία της Νέας Υόρκης και στο Metropolitan Museum of Art ταξιδεύουν για πρώτη φορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Οι «Μουσειοσκευές» του, οι βαλίτσες δηλαδή, που σχεδιάστηκαν ειδικά για να φέρουν πιο κοντά στον κόσμο του μουσείου τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, έχουν ήδη ταξιδέψει σε περισσότερα από 3.000 σχολεία της χώρας κι έχουν παίξει μαζί τους 350.000 μαθητές.


Οι τέσσερις Μουσειοσκευές αφορούν τις ενότητες: «Κυκλαδικός Πολιτισμός», «Αρχαία Ελληνική Κεραμική», «Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα», «Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα». Περιλαμβάνουν αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών για να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να δημιουργήσουν τα δικά τους αριστουργήματα.

Το πρόγραμμα, παράλληλα με την Ελλάδα, ταξιδεύει και σε σχολεία της Αμερικής, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι η Μουσειοσκευή του «Κυκλαδικού Πολιτισμού» εντάχθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Metropolitan Museum of Art. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται εφικτή χάρη στους χορηγούς, γεγονός που επισημάνθηκε από τη Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου, τη διευθύντρια του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μαρίνα Πλατή και την υπεύθυνη Ελένη Μάρκου.

Χθες, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που όπως κάθε χρόνο ξεκινούν τον Σεπτέμβριο κι ολοκληρώνονται πανηγυρικά την Ημέρα του Μουσείων (φέτος, Σάββατο 17 Μαΐου). Με θέμα του εορτασμού «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν» θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Τα δεκανίκια της πολιτείας ΜΟ» (για παιδιά 6-11 ετών), για πρώτη φορά και στη νοηματική γλώσσα, όπως επίσης και οι ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές και τα βιωματικά εργαστήρια, σε μια προσπάθεια τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν γύρω από ζητήματα ακοής.

«Ανθρωπος ή βιολί;» αναρωτιούνται οι λιλιπούτειοι φιλότεχνοι όταν βλέπουν και αγγίζουν τα λιτά, μινιμαλιστικά κυκλαδικά ειδώλια στις βαλίτσες. Το βιβλίο «Ανθρωπος ή βιολί: μια άλλη ματιά στα κυκλαδικά ειδώλια» (ιδέα-κείμενα Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου, εικονογράφηση Χαρά Μαραντίδου) γράφτηκε για να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους με τα κυκλαδικά γλυπτά και τη σχέση τους με τη μοντέρνα τέχνη. Την αφορμή έδωσαν οι ερωτήσεις και τα σχόλια που κάνουν συνήθως τα παιδιά όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά «τα μαρμάρινα αγαλματάκια».

Η «άλλη ματιά» πάνω στα κυκλαδικά ειδώλια είναι οι σκέψεις και τα έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως ο Μπρανκούζι, ο Μοντιλιάνι, ο Πικάσο, που από τις αρχές του 20ού αιώνα εμπνεύστηκαν από την Κυκλαδική Τέχνη. «Μέσα από τα δικά τους έργα μας προσκαλούν να φανταστούμε μια γέφυρα ανάμεσα στις χιλιετίες», είπε η Μαρίνα Πλατή.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σχεδιάζει τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματά του, τις εκδηλώσεις και τις ειδικές εκδόσεις από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, το 1986. Στα 28 αυτά χρόνια έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 300.000 παιδιά στα προγράμματα που υλοποιούνται από αρχαιολόγους, μουσειοπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και συνεργάτες του μουσείου. Να σημειώσουμε επίσης και το πρόγραμμα «Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης περνάμε καλά», που απευθύνεται σε παιδιά και οικογένειες. Τέλος, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του μουσείου, γυρίστηκαν δύο εξαιρετικά βίντεο που αφορούν το ίδιο και τα προγράμματά του.

*INFO: Πληροφορίες και συμμετοχές στα εκπαιδευτικά προγράμματα στο www.cycladic.gr

v.tzevelekou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου