Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Δυο αρχαία αποσύρθηκαν από δημοπρασίες

03/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗhttps://www.efsyn.gr/?p=187015
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης κατήγγειλε ότι είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας από Ιταλία
 

Δύο ελληνικές αρχαιότητες αποσύρθηκαν χθες από δημοπρασίες των Crhistie’s και Bonham’s έπειτα από καταγγελίες ότι αποτελούν προϊόντα λαθραίας εξαγωγής από την Ιταλία. Τις εντόπισε ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, που ζει στην Αγγλία και ειδικεύεται σε θέματα πάταξης αρχαιοκαπηλίας. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε αποδείξει ότι τέσσερα ρωμαϊκά γλυπτά που θα δημοπρατούνταν από τους Bonham’s προέρχονταν από παράνομο εμπόριο.


Οι Christie’s θα έβγαζαν στο σφυρί γυάλινο κρατήρα του 2ου-1ου αιώνα π.Χ. και οι Bonham’s κεραμικό σκεύος του 3ου αιώνα π.Χ. Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, ειδικός στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, τα αναγνώρισε εγκαίρως καταγγέλλοντας ότι έχουν πουληθεί από Ιταλούς λαθρέμπορους.

Ο γυάλινος οινοχόος ταιριάζει με το αρχείο αντικειμένων που είχε στην κατοχή του ο Τζάκομο Μέντιτσι, καταδικασμένος για διεθνή διακίνηση αρχαιοτήτων το 2004. Η αρχική εκτίμηση ήταν 4.000-6.000 λίρες, και όπως υποστηρίζουν οι Christie’s πρωτοεμφανίστηκε σε δημοπρασία των Sotheby’s το 1988, ενώ πουλήθηκε από τους ίδιους πέρυσι.

Σύμφωνα με τον δρα Τσιρογιάννη, το περίτεχνο κεραμικό σκεύος που οι Bonham’s εκτίμησαν από 3.000 έως 5.000 λίρες ταιριάζει με αντικείμενο που ανήκε στον Τζιανφράνκο Μπετσίνα, επίσης καταδικασμένο, το 2011, στη Ρώμη. Ο οίκος υποστηρίζει ότι το αγόρασε από ιδιώτη μέσω της Ariadne Galleries της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Οι οίκοι δημοπρασιών, πάντως, επιχειρούν να υπερασπιστούν την αξιοπιστία τους. Εκπρόσωπος των Βοhnam’s δήλωσε: «Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να ελέγξουμε την ιστορία των αντικειμένων που δημοπρατούμε. Συνεργαζόμαστε με το αρχείο Art Loss Register, τη βρετανική αστυνομία και την Ιντερπόλ για να εξακριβώσουμε την προέλευσή τους. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το κεραμικό σκεύος είναι προϊόν λαθρανασκαφής. Ωστόσο, παίρνουμε στα σοβαρά τις καταγγελίες και το αποσύρουμε για περαιτέρω έρευνα».

Από τους Christie’s συμπληρώνουν: «Είναι ένα σπάνιο περιστατικό, καθώς πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του αγγείου, στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση οι ερευνητές μας, ήρθαν στο φως. Ως εκ τούτου, το αποσύρουμε».

Ο Ελληνας αρχαιολόγος όμως τονίζει ότι τέτοια περιστατικά «συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο» και έχουν σχέση με την αρχαιοκαπηλία. Στο παρελθόν εργαζόταν στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα. Συμμετείχε στις έρευνες στην οικία της Μάριον Τρου, επιμελήτριας του Μουσείου Γκετί, στην Πάρο, όπου το 2006 βρέθηκαν αδήλωτες αρχαιότητες, καθώς και το 2007 στην καταγραφή των κατασχεμένων αρχαιοτήτων, στην οικία των Σάμις-Μιχαηλίδη, στη Σχοινούσα.

Παρή Σπίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου