Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

«Από την Ελλάδα η πιο πρόσφατη επίθεση στον πολιτισμό»

Έντυπη Έκδοση

Αρνητικό παράδειγμα η χώρα μας στο πολιτιστικό Φόρουμ του Σαγιό στο Παρίσι
Μπορεί η ηγεσία του ΥΠΠΟ να έλαμψε διά της απουσίας της από το Φόρουμ του Σαγιό στις 4 και τις 5 Απριλίου στο Παρίσι -το καθήκον καλούσε τον Π.Παναγιωτόπουλο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού-, αλλά σ' αυτή τη διεθνή συνάντηση πολιτικών, καλλιτεχνών, συγγραφέων, παραγωγών, εκδοτών και διανομέων πολιτιστικών αγαθών με τίτλο «Το Μέλλον του Πολιτισμού, Μέλλον της Ευρώπης» που οργάνωσε η Γαλλίδα ομόλογός του, Ορελί Φιλιπετί, η χώρα μας, έστω και δαχτυλοδεικτούμενη, είχε την τιμητική της.
 Πώς να γινόταν αλλιώς; Η διημερίδα συνέπεσε με την κατάργηση στην Ελλάδα της ενιαίας τιμής, εξέλιξη που απασχόλησε δεόντως και τους συνέδρους της πρώτης ευρωπαϊκής συνάντησης για το βιβλίο που διενεργήθηκε στο Μέγαρο Σαγιό τις ίδιες μέρες, με τη φροντίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (CNL).

Την ώρα που αναζητείται ένα καινούργιο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, ικανό να προστατεύει την πολιτιστική πολυμορφία και τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή μας, κορυφαίοι Ευρωπαίοι δημιουργοί όπως ο Πίτερ Μπρουκ, ο Ζαν-Κλοντ Καριέρ, ο Στίβεν Φρίαρς, ο Μπερτράν Ταβερνιέ ή ο Κώστας Γαβράς, έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι «σε υπερβολικά πολλές χώρες ο πολιτισμός ήταν ένα από τα πρώτα θύματα δημοσιονομικών περικοπών». Οπως πάντως φρόντισε να τονίσει ο πρόεδρος Ολάντ, εμφανιζόμενος απροειδοποίητα στο Φόρουμ, «ο πολιτισμός είναι μια ευκαιρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, μια πηγή προσφοράς εργασίας και οικονομικής δραστηριότητας, ένας μοχλός ανάπτυξης».
Ορελί Φιλιπετί Ορελί Φιλιπετί Στην παράλληλη ευρωπαϊκή συνάντηση για το βιβλίο όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 18 χωρών -ανάμεσά τους και η επικεφαλής της «Εστίας» Εύα Καραϊτίδη- πέρα από το καυτό θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, συζητήθηκαν επίσης το αίτημα για ισότιμη φορολογική μεταχείριση των παραδοσιακών και των ψηφιακών εκδόσεων καθώς και η ανάγκη διαφύλαξης των αρχών του δίκαιου ανταγωνισμού στη βιβλιοαγορά. «Η πιο πρόσφατη επίθεση ενάντια στον πολιτισμό ήρθε από την Ελλάδα» φρόντισε να θυμίσει στους συμμετέχοντες ο διευθυντής του CNL Βενσέν Μοντανέ, αναφερόμενος τόσο στην κατάργηση της ενιαίας τιμής όσο και στο λουκέτο του ΕΚΕΒΙ. Οπως τόνισε ο τελευταίος, «δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε. Η Ευρώπη που αγαπάμε και στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο της οποίας παραμένουμε πιστοί, αναγνωρίζει την αξία του πολιτισμού. Γνωρίζει πως το βιβλίο αποτελεί την πρώτη της πολιτιστική βιομηχανία, μ' έναν κύκλο εργασιών 22,5 δισ. ευρώ. Γνωρίζει πως ο χώρος του βιβλίου παράγει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, άμεσες και έμεσες...».
Με πρωτοβουλία του Μοντανέ συγκεντρώνονται τώρα υπογραφές από ολόκληρη την Ευρώπη, κάτω από ένα κείμενο που εκφράζει ανοιχτά την αλληλεγγύη των επαγγελματιών του βιβλίου προς τους Ελληνες συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες, και τελικός αποδέκτης του οποίου θα είναι η ελληνική κυβέρνηση.
Τόσο, δε, ο ίδιος όσο και η Ορελί Φιλιπετί εξέφρασαν την προσήλωσή τους στην αντίληψη για τον πολιτισμό που πρώτοι οι Ελληνες διαμόρφωσαν εδώ και χιλιετίες, μια αντίληψη που συνοψίζεται σε μία λέξη: δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου