Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Από το Λος Αντζελες στο Αγιον Ορος

10/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το Μουσείο Γκετί μάς επιστρέφει κλεμμένη χειρόγραφη Καινή Διαθήκη

Ωραία ωραία φωτογραφήθηκε στην Αμερική ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Μπαράκ Ομπάμα και την όμορφη Ολγα Κεφαλογιάννη. Την καλή είδηση του επαναπατρισμού κλεμμένης βυζαντινής χειρόγραφης Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα από το Μουσείο Γκετί στη χώρα μας την απαξίωσε;

Μάθαμε λοιπόν, όχι από το υπουργείο, από τη σελίδα του αμερικανικού μουσείου, ότι «σχεδιάζει να επιστρέψει οικειοθελώς τη χειρόγραφη Καινή Διαθήκη του 12ου αιώνα στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους». Αποδείχθηκε ότι είναι κλεμμένη εδώ και 50 χρόνια. Οπως κομψά αναφέρουν οι Αμερικανοί, «από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι το βιβλίο δεν είχε μεταφερθεί νόμιμα».

Δεν είναι το πρώτο αμαρτωλό έκθεμα στις συλλογές του Γκετί. Το συγκεκριμένο χειρόγραφο αποκτήθηκε το 1983 ως μέρος μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής. Οι άνθρωποι του μουσείου ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για την κλοπή, καθώς δεν υπήρχε δημοσιευμένο σε κάποια βάση δεδομένων κλεμμένων έργων τέχνης. Εκτέθηκε από τότε σε περισσότερες από 14 διοργανώσεις, ανάμεσά τους στην έκθεση-ορόσημο του Μετροπόλιταν της Ν.Υ. «Η δόξα του Βυζαντίου», χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι.


Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ εντόπισε την Καινή Διαθήκη πρόσφατα. «Τις τελευταίες έξι εβδομάδες το Μουσείο Γκετί συνεργάστηκε με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να κατανοήσουν την πρόσφατη ιστορία του χειρογράφου και να επιλύσουν το θέμα της ιδιοκτησίας νόμιμα και έγκαιρα», δήλωσε ο Τίμοθι Ποτς, διευθυντής του Γκετί. «Με βάση τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως μέσω αυτής της διαδικασίας, το μουσείο αποφάσισε ότι το σωστό ήταν να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Διονυσίου, από την οποία εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια». Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του Πάνου Παναγιωτόπουλου την περασμένη Δευτέρα στις ΗΠΑ, εν όψει των επίσημων εγκαινίων της έκθεσης «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από ελληνικές συλλογές», που μεταφέρθηκε από την Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον στη Βίλα Γκετί.

Η Καινή Διαθήκη θα επαναπατριστεί τον Αύγουστο. Αντιγράφηκε το 1133 από τον Θεόκτιστο, μοναχό της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι πολύ σημαντικό χειρόγραφο και αυτή μια πολύ καλή είδηση, μια μεγάλη επιτυχία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων που κάνει εξαιρετική δουλειά», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» η Αναστασία Λαζαρίδου, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας. Μακάρι να την εκθέσει πριν πάρει τον δρόμο για τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους.

Βασιλική Τζεβελέκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου