Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η επέτειος Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ στη δισκογραφία

01/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του πέμπτου γιου τού μεγάλου συνθέτη
Του Γιάννη Σβώλου

Σφήνα ανάμεσα στο μπαρόκ και στην πρώτη ανάδυση του κλασικισμού, η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημιουργία του Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ (1714-1788) υπήρξε ανέκαθεν επισκιασμένη από την κολοσσιαία πατρική φιγούρα του Ιωάννη Σεβαστιανού Μπαχ. Πέμπτος γιος του κάντορα της Λειψίας, ο Φίλιπ Εμάνουελ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της περιόδου 1750-1800: ο Μότσαρτ τον αποκαλούσε «πατέρα όλων», ο Χάιντν θα ήταν αδιανόητος δίχως το παράδειγμά του, ο Μπετόβεν τον θεωρούσε μεγαλοφυΐα.


Η ευδιάκριτης υπογραφής, γεμάτη συναισθηματικές μεταπτώσεις, αντιθέσεις και αρμονικές εκπλήξεις μουσική του κατέχει μείζονα θέση μεταξύ των συγχρόνων του αλλά επίσης επέδρασε σημαντικά στους επιγενόμενους φτάνοντας μέχρι τον Μέντελσον και τον Βέμπερ. Κατά την περίοδο του Ρομαντισμού υποτιμήθηκε, εμείς όμως σήμερα την (ξανα)απολαμβάνουμε ως αυτό που ακριβώς είναι: έναν συναισθηματικά υπερφορτισμένο, μεθυστικά δυνατών γεύσεων επίλογο του «άγριου» γερμανικού μπαρόκ.

Φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη. Η επέτειος γιορτάζεται ήδη με μουσικές εκδηλώσεις, ενώ και στη δισκογραφία, όπου το όνομά του είναι από τα λιγότερο εξαντλημένα, στήνεται χορός νέων εκδόσεων και επανεκδόσεων. Πρώτη η Universal προσφέρει από τα ανεξάντλητα αποθέματα ηχογραφήσεών της (1971-1986) ένα κουτί έξι δίσκων με τις συμφωνίες, τα κοντσέρτα για διάφορα όργανα, μουσική δωματίου και καντάτες. Ερμηνεύουν καταξιωμένοι βετεράνοι της παλιάς μουσικής: Καρλ Ρίχτερ, Τρέβορ Πίνοκ, Ράινχαρντ Γκέμπελ, Αντρέας Στάγερ, Νίκολας ΜακΓκίγκαν, Χόγκγουντ, Ντίσκαου, Ντέμους. [C.P.E. Bach: Συμφωνίες και κοντσέρτα με τους Goebel, Pinnock, Richter (6 cds, Archiv 4792499].

Αν πάλι προτιμάτε ερμηνείες τελευταίας κοπής, η γερμανική Hänssler εκδίδει φέτος σειρά νέων ηχογραφήσεων: όλα τα έργα για πιάνο με την Αννα-Μαρίγια Μαρκοβίνα [25 Cds, 98.003], τα κοντσέρτα για πιάνο [3cds, 98.639, 98.653, 98.027] με τους Μίχαελ Ρίσε και Ράινερ Μαρία Κλάας, τις σονάτες για βιολί-πιάνο με τους Αλμπρεχτ Μπρόινιγκερ και Πίετ Κούικεν [93.312] και τις Συμφωνίες του Αμβούργου με την Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγάρδης υπό τον Βόλφραμ Κριστ [98.637].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου