Κυριακή 13 Απριλίου 2014

«ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»


Σελίδες για την αγροτική μας ιστορία

Παιδί, είχε ως καθημερινή απασχόληση τις ώρες της σχόλης στον Ασώματο της Λέσβου να πηγαίνει μαζί με άλλα παιδιά στα χωράφια και να παρακολουθεί τους ανθρώπους που δούλευαν στη γη. «Από εκείνες τις επισκέψεις και από όσα έβλεπα να κάνουν οι άνθρωποι στα χωράφια τους, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το όργωμα.

Σελίδες για την αγροτική μας ιστορία
Ηταν πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ το άλογο που τραβούσε πίσω του ένα περίεργο ξύλινο εργαλείο, το αλέτρι, που καθώς σερνόταν από το ζώο δημιουργούσε αυλακιές στο χώμα» γράφει ο Παύλος Κοντέλλης στο βιβλίο του «Εργαλεία της παράδοσης».

Η εξαιρετικά φροντισμένη έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καπόν» που διακρίνονται για την καλαισθησία τους και την υψηλή τους ποιότητα. Με πανέμορφες φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, και επιστημονική ταξινόμηση της Μιμίκας Γιαννοπούλου, το βιβλίο αποτελεί καρπό της αγάπης του Παύλου Κοντέλλη για την αγροτική ζωή και της ενασχόλησής του με τα γεωργικά μηχανήματα. Βιώνοντας ο ίδιος την αλλαγή που συντελέστηκε στην αγροτική ζωή από το 1950 και μετά, με την εκμηχάνιση της γεωργίας και τη χρήση των σύγχρονων μηχανημάτων, συνειδητοποίησε την αξία των παλαιών αγροτικών εργαλείων και τη σημασία τους για την ιστορία του τόπου μας. Ο Παύλος Κοντέλλης κατάφερε να συγκεντρώσει εργαλεία από πολλά μέρη της Ελλάδος για διάφορες αγροτικές εργασίες και για διαφορετικές καλλιέργειες.
Ο Τάκης Τλούπας ενέπνευσε τον κ. Κοντέλλη να κάνει τη συλλογή, όταν τον συνάντησε στη Λάρισα. «Τα λόγια του σπουδαίου αυτού φωτογράφου με έκαναν να σκεφτώ ότι πράγματι τα σύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία θα καταργούσαν τα προβιομηχανικά και καλό θα ήταν να μαζέψω ορισμένα, για να βλέπουν οι επόμενες γενιές την εξέλιξη του ανθρώπινου μόχθου και της αγροτικής μας ιστορίας» όπως ο ίδιος είπε στην ξενάγηση που μας έκανε στη συλλογή του η οποία πρόκειται να μετεξελιχθεί σε μουσείο κάπου στην Αθήνα.
Ο κ. Κοντέλλης βρίσκεται ακόμη σε σκέψεις και διαπραγματεύσεις για το μέλλον αυτής της συλλογής. Τα περισσότερα αντικείμενα συνοδεύονται και από φωτογραφίες του μεγάλου Τλούπα της ίδιας εποχής. «Συγκεντρώνοντας τα πρώτα εργαλεία συνειδητοποίησα την ομορφιά τους, το μεράκι που είχαν πολλοί από τους κατασκευαστές για να φτιάξουν αρμονικά, εύχρηστα, εργαλεία ακριβείας, χρησιμοποιώντας υλικά που διέθετε ο κάθε τόπος» λέει ο κ. Κοντέλλης εξηγώντας μας πως έχει συγκεντρώσει 230 εργαλεία με πρώτο και καλύτερο το ξύλινο πιεστήριο για τη συμπίεση του ελαιοπολτού, μια πρέσα δηλαδή από τις σπάνιες που υπάρχουν, ηλικίας περίπου 400 ετών, που θυμίζει ξυλόγλυπτο της αρχαιότητας. Καθένα από τα εργαλεία αυτά είναι ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Ο ανώνυμος δημιουργός τους πέρα από τη χρηστική αξία τους φρόντιζε να τους προσδώσει και μια καλλιτεχνική με ένα στολίδι, μια παραπανίσια διακοσμητική γραμμή, ένα λουλούδι, ένα σχεδιάκι που θα ομόρφαινε τις μέρες της σκληρής δουλειάς στο χωράφι.
Αγγελική Κώττη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου