Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Δεν φεύγει η χάλκινη Αθηνά

Έντυπη Έκδοση
Ενα ξεκάθαρο «όχι» στη μεταφορά του χάλκινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, είπε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο αίτημα παρουσίασης του εμβληματικού αυτού έργου στην έκθεση «Μνημειακά χάλκινα της ελληνιστικής εποχής» που θα γίνει στο Παλάτσο Στρότσι της Φλωρεντίας (14 Μαρτίου-21 Ιουνίου 2015) και στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί στο Λος Αντζελες (28 Ιουλίου-1 Νοεμβρίου 2015) και στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον (6 Δεκεμβρίου 2015-13 Μαρτίου 2016).
Ζητήθηκε επίσης μια χάλκινη κεφαλή ανδρός από τη Δήλο (100 π.Χ.) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα έργο «ύψιστης πολιτιστικής αξίας», σύμφωνα με το ΚΑΣ, για το οποίο όμως δεν ελήφθη τελική γνωμοδότηση γιατί πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον η κατάσταση διατήρησης του γλυπτού επιτρέπει τη μετακίνησή του.
Παρ' όλο που η έκθεση αυτή οργανώνεται πρωτίστως από το Μουσείο Γκετί, το γνωστό για τα γκρίζας προέλευσης αρχαία που διαθέτει στις συλλογές του, με την πρώην διευθύντριά του Μάριον Τρου να έχει γι' αυτό προβλήματα με τη Δικαιοσύνη σε Ελλάδα και Ιταλία, στο ΚΑΣ παρουσιάστηκε ως μια πολύ σημαντική διοργάνωση από την οποία δεν θα πρέπει να λείπει η Ελλάδα.
Και για του λόγου το αληθές αναφέρθηκε ότι θα παρουσιαστούν 56 έργα, «τα γνωστότερα της χαλκοπλαστικής των Ελληνιστικών χρόνων, από σπουδαία μουσεία και ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Antiken sammlung του Βερολίνου, το Μουσείο Καπιτωλίου στη Ρώμη, το Βρετανικό Μουσείο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκη και το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης».
Ετσι, αποφασίστηκε να συμμετάσχει η χώρα μας με πέντε έργα: ένα άγαλμα νέου από την Ιεράπετρα (1ου αι. π.Χ.), το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, μια κεφαλή ηγεμόνα με καυσία (3ου αι. π.Χ.) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, ένα χάλκινο μετάλλιο με προτομή Αθηνάς (περ.150 π.Χ.) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένα χάλκινο άγαλμα εφήβου από την Κύθνο (τέλη 4ου-αρχές 3ου αι. π.Χ.) της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και ένα μαρμάρινο βάθρο αγάλματος με επιγραφή «ΛΥΣΙΠΠΟΣ ΕΠ[ΟΙΗΣΕΝ] (4ου αι. π.Χ.) της ΛΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Ετέθη όμως και ένας όρος για τον προσωρινό δανεισμό των έργων επί ένα χρόνο, όσο θα διαρκεί αυτή η έκθεση (Φεβρ. 2014-Μάρτ. 2015): να έρθει ολόκληρη ή ένα τμήμα της και στην Ελλάδα. Η έκθεση είναι οργανωμένη με βάση μια σειρά από θεματικές ενότητες. Οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τις τεχνικές χύτευσης των αγαλμάτων, την ανάθεση των έργων σε χώρους συνήθως ιερούς, τη διάδοση της ελληνικής παραγωγής στη Μεσόγειο, την εικονογραφία των ελληνιστικών ηγεμόνων, τις τάσεις και τα ρεύματα της εποχής στη χαλκοπλαστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου