Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ανατρεπτική «Λυσιστράτη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η παράσταση «Lysistrata Project» θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 8 Απριλίου

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 09:20 
http://www.naftemporiki.gr/story/791039/anatreptiki-lusistrati-sto-europaiko-koinoboulio
G.CHRYSOCHOIDIS
Με στόχο να αποκτήσει μια παγκόσμια διάσταση, να συνδεθεί με τη σύγχρονη συνθήκη και να υπενθυμίσει ότι το στοιχείο της «διαμαρτυρίας» δεν στέκεται ενάντια στην όποια εξουσία, αλλά συμβάλλει στην αφύπνιση και την αναγκαιότητα της συμμετοχής στα κοινά, μια ανατρεπτική «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στις Βρυξέλλες.

Βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, η παράσταση «Lysistrata Project» θα παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 8 Απριλίου, στις 12.30 το μεσημέρι.

Η παράσταση - δρώμενο, σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 316 π.Χ. - 2014 μ.Χ.. Σταυροδρόμι πολιτισμών στον χώρο και τον χρόνο», η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης στο Ευρωκοινοβούλιο,  δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας και ευρωβουλευτή Χρυσούλας Παλιαδέλη και υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.



G.CHRYSOCHOIDIS
Μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου

Αυτήν την εποχή, που τα ευρωπαϊκά κράτη πλήττονται ή απειλούνται από την κοινωνικοοικονομική κρίση, ο μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους, ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε είδους πόλεμος. Έτσι, η θεματολογία της «ουτοπίας» και η γνήσια κριτική - σατιρική διάσταση του έργου συνθέτουν μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με ξεκάθαρη πολιτική διάσταση.

Απαλλαγμένος από φολκλορικά στοιχεία ή τη χυδαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται συχνά,  ο λόγος του Αριστοφάνη δημιουργεί ένα πεδίο διαλόγου του τότε με το σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα για μια ανατρεπτική, διαχρονική αλλά και επίκαιρη προσέγγιση της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

G.CHRYSOCHOIDIS
Πάνω από τα κεφάλια όλων μας

Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη γεννήθηκε το 411 π.Χ., μέσα στην καρδιά του εικοσαετούς Πελοποννησιακού Πολέμου. Η έξυπνη και ιδεαλίστρια ηρωίδα στοχεύει στην κατάληψη του  δημοσίου ταμείου και, πάνω από όλα, στην επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης. Σύμμαχοί της όλες οι γυναίκες της χώρας. Και ποιο είναι το όπλο τους; Η σεξουαλική αποχή! Αποτέλεσμα; Η συμφιλίωση και η ειρήνη νικούν πανηγυρικά.

Όμως, με ποιον συνδιαλέγεται η Λυσιστράτη, αν η πλοκή της κωμωδίας του Αριστοφάνη μεταφερθεί στην κάρδια της Ευρώπης; Ποιος είναι ο στόχος της μέσα στην έδρα του Κοινοβουλίου; Οι γυναίκες που καλεί θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Και η ειρήνη, που θέλει να επιβάλει, είναι η αφύπνιση της συνείδησής τους. Και ο πόλεμος; Μήπως είναι αυτό που στέκεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας και φοβόμαστε πότε θα ξεσπάσει;

G.CHRYSOCHOIDIS
Ταυτότητα παράστασης
Ελεύθερη απόδοση - σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος, σκηνικά – κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου, ευγενική παραχώρηση μέρους των κοστουμιών της παράστασης: Θώμη Παπαδημητρίου, βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη - Απόστολος Καραούλης, ειδική συνεργάτης: Αμαλία Κοντογιάννη. Παίζουν: Γιολάντα Μπαλαούρα, Λουκία Βασιλείου, Ιωάννα Παγιατάκη, Μομώ Βλάχου.

Πληροφορίες
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, ASP 3, zone D, Bar Area. naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου