Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Απαραίτητη η ηλεκτρονική βάση δεδομένων για το βιβλίο

/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Συγκέντρωση υπογραφών για τη σωτηρία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

«Να Σώσουμε τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ» ζητά μια ομάδα πνευματικών ανθρώπων, συγγραφέων, εκδοτών, καθηγητών, επιμελητών βιβλίων και κριτικών, να παραμείνει ζωντανό αυτό το εύχρηστο κι απαραίτητο εργαλείο. Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ δημιουργήθηκε το 1998, στο πλαίσιο του ΕΚΕΒΙ, το οποίο ως γνωστόν διαλύθηκε.
Στην επιστολή, που μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των υπογραφών θα αποσταλεί στον υπουργό Πολιτισμού και στους αρμόδιους, εκφράζονται φόβοι για την αργοπορία της επαναλειτουργίας της βάσης δεδομένων που σταμάτησε από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η επαναλειτουργία της χαρακτηρίζεται άμεση κι επιτακτική ανάγκη.

«Το 1998 κατόρθωσε ο ελληνικός κόσμος του βιβλίου να καλύψει ένα έλλειμμα τεκμηρίωσης πολλών δεκαετιών αποκτώντας μια ακμαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ», αναφέρει η επιστολή.

«Αρχισε να λαμβάνει έτσι μια εικόνα για τα μεγέθη που αφορούν την ελληνική βιβλιοπαραγωγή –αριθμό τίτλων, κατηγορίες έργων, βιογραφική και βιβλιογραφική ενημέρωση, κριτικογραφία κ.λπ.. Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο για όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου – εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, φιλόλογους, κριτικούς, μαθητές, φοιτητές – αλλά και όλους τους Ελληνες βιβλιόφιλους αναγνώστες. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ σταμάτησε λόγω της διάλυσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ορισμένες από τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ ανακοινώθηκε ότι περνούν στην αρμοδιότητα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Από την πενταμελή ομάδα που είχε την ευθύνη ενημέρωσης της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ έγινε γνωστό ότι θα μπορέσουν να επαναπροσληφθούν μόνον δύο άτομα. Αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης εκτός του ελληνικού δημόσιου προϋπολογισμού για τη συμπλήρωση της ομάδας ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

»Η καθυστέρηση επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης ευλόγως προκαλεί ανησυχία για το αν (και πόσο σύντομα) θα αρχίσει να ξαναλειτουργεί ένας θεσμός υποδομής – αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην πορεία παραγωγής του ελληνικού βιβλίου. Οταν όλες οι ελπίδες για την έξοδο από την ύφεση και την εξασφάλιση μιας στερεής οικονομικής ανάπτυξης έχουν εναποτεθεί στους σύγχρονους τομείς τεχνολογικής αιχμής, η επαναλειτουργία μιας επιτυχημένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπως είναι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, αποτελεί άμεση, επιτακτική ανάγκη» καταλήγει η επιστολή. Οι υπογραφές συγκεντρώνονται και σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου